Creatieve coaching; voor wie?

 • je dreigt in je werk uit te vallen of je bent al uitgevallen
 • je hebt door ziekte ineens een ander leven gekregen, en hoe ga je daar mee om?
 • je voelt je onzeker in werk- en/of persoonlijke relaties
 • je twijfelt aan je opleiding
 • je bent je houvast kwijt door verlies
 • je hebt weinig energie en bent uit balans
 • je bent door bijv. een lange periode van zorg, jezelf even kwijt

Soms is het fijn als iemand even met je meekijkt. Iemand waarbij je in alle rust weer terug kunt komen bij je eigen wensen, verlangens en doelen. Ik help je graag om je perspectief weer helder te krijgen, weer een drive te krijgen en een focus op je toekomst op te bouwen. 

IMG_2043

Werkwijze

Ieder coach-traject verloopt anders, is ‘op maat’ en persoonlijk. 

Bij coaching kijk je voornamelijk naar hoe het nu is en waar je naartoe wilt in de toekomst; welke verandering zou je willen. Ik ga er vanuit dat je vanuit je eigen persoonlijke kracht je levensloop(baan) kunt sturen. Je hebt alleen soms een steuntje in de rug nodig om verder te komen.

Bij creatieve coaching maak je naast een gesprek, vooral gebruik van creatieve hulpmiddelen zoals schrijven, collage, kleur- en tekenopdrachten. Wat er in een tekening of ‘beeld’ te zien is, heeft namelijk veel te maken met je dagelijks leven. Je maakt altijd zichtbaar wat er innerlijk speelt. Het maakt niet uit of je een abstract of figuratief beeld tekent. Dat beeld is niet meteen herkenbaar voor jezelf. Dat is logisch want je wilt een weergave maken van de uiterlijke wereld. Maar een tekening of ‘beeld’ laat juist iets zien van je innerlijke, meer onbewuste, kant. Door opnieuw te kijken, je tekening te bevragen en eventueel veranderingen aan te brengen, kom je vaak tot een verassend nieuw inzicht dat je helpt om stappen te gaan zetten t.a.v. je vraag of doelstelling. Zie ook onderstaande blog-link.

Help, ik kan niet tekenen!

Gelukkig kan iedereen een potlood vasthouden, een kleur kiezen, een lijn trekken en een vorm maken. Dat is genoeg. Het belangrijkste is dat je een onderzoekende houding hebt. 

Soms kom je ook via de tekening en het gesprek daarover, bij ervaringen uit het verleden. Soms staan die in de weg en belemmeren je om de toekomst met vertrouwen tegemoet te gaan. Hier besteden we dan ook aandacht aan. Binnen een sfeer van vertrouwen en veiligheid help ik m.b.v. gerichte tekenopdrachten:

 • je wens, je verlangen, je richting en je doel helder te krijgen
 • je wil te versterken
 • je kwaliteiten te onderzoeken
 • je obstakels en belemmeringen te verkennen
 • je hulpbronnen te vinden

Na een intakegesprek geef ik een persoonlijke indicatie van het aantal sessies dat nodig lijkt. Gemiddeld zijn dat er vier tot zes.

Ook online-beeldend coachen is mogelijk. Met enige aanpassing van beide kanten is het goed haalbaar en effectief gebleken. Ik werk met een veilig en goedgekeurd online-systeem.

Coaching in de natuur | Janny de Jong

nieuw

Coaching in de natuur: 'ik sta, ik loop, ik ga!'

Omdat bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere aanpassingen, heb ik het coachen in de natuur weer opgepakt. Ik heb hier enkele jaren geleden de nodige workshops voor gevolgd en ik put ook uit mijn jarenlange ervaring als begeleider van stilte-wandelingen. We starten met aandachtig wandelen en vervolgens formuleer je een vraag, een kwestie, een situatie die speelt, een beslissing waar je voor staat.. Als je na enige tijd wandelen met deze vraag, even stilstaat komen er als vanzelf  betekenisvolle en toepasselijke ‘beelden’ naar je toe: dat groepje bomen, die takken op de grond, een hek, een stroompje water, een vennetje, een pad met aan het einde een natuurlijke poort. Dat beeld, wat je aandacht trekt, bespreek ik m.b.t. de vraag waarmee je de wandeling hebt ingezet. Dit levert waardevolle inzichten op die je meteen kunt toepassen. We zorgen vanzelfsprekend voor 1,5 meter tussenruimte. De locatie, dag en tijd worden in onderling overleg vastgesteld.